Notis 307, 04-01-2013, Julkalendern upprör och anses sprida ockultism. Att det paranormala i massmedia, som är ett populärt tema, ibland väcker känslor är dock inget nytt./ NCM
Det Paranormala i Massmedia
2012 års julkalender, som uppges ha slagit tittarrekord, hade redan den 11 dec anmälts 15 gånger till Granskningsnämnden. En del menar att den bitvis varit för otäck och andra att den spred ockultism.
Göteborgsposten uppmärksammade detta den 11 dec och citerade den katolske kyrkoherden Tobias Unnerstål i Göteborg: ”…man får inte vara naiv. När jag var tio år lekte jag också anden i glaset, men jag förstod inte riskerna med det. Det verkar finnas en acceptans av det ockulta i dag, och det är inte bra,” Ansvarig utgivare, Petter Bragée, citerades också: ”Det har gjorts kalendrar om troll och talande råttor, det här är bara snälla spöken. Tjejen leker anden i glasen två gånger och sedan lär de känna spökena.” Samma dag visades citat från professor Chris Roe tillsammans med bilder från julkalendern i Göteborgsposten.
Dagen därpå följde i samma tidning en artikel med anledning av att en journalist varit med på en sk. medial demonstration och en till följd av att Lise-Lotte Risö Bergerlind, psykiatriker vid Regionalt kunskapscentrum för psykisk hälsa i Västra Götaland och ordförande i Svenska psykiatriska föreningen reagerat. Hon menar att ”..människor som är psykotiska eller har nära till en psykos, som är mindre jag-starka, kan en övertro på de här företeelserna leda till psykiska bekymmer. Det som är roligt och stimulerande för friska kan ha precis motsatt effekt för mindre psykiskt starka människor.”
Att det paranormala nu är ett populärt tema råder det inget tvivel om, förra året startade ännu en ”ockult serie” Livet på Andra Sidan som har ca 300 000 tittare varje vecka. Aller Medias utnyttjade också detta förra året genom att ge ut ett specialnummer av Hänt Extra, På Andra Sidan om kändisars paranormala upplevelser.
Flera sentida filmer har också involverat det paranormala, till exempel Next, Push, Three Inches och nu senast Red Lights. En del scener och namn i den sist nämnda har inspirerats av verkliga händelser och personer. Filmen har också kommenterats av skeptikern Chris French i The Guardian under rubriken How true to life are the psychics and psychologists in Red Lights? Att det paranormala i media ibland upprör råder det inte heller något tvivel om och senaste numret av Paranormal Review inkluderade en artikel om serien Ghostwatch från 1992 och de starka reaktioner den väckte. Detta var också temat för en fritt tillgänglig artikel (Looking Back: The ghost in the living room) i The Psychologist förra året.
Här i Sverige skrev professor Adrian Parker och docent Nils Wiklund 2004 en artikel om det paranormala i media, TV-ockultism. Underhållande TV-ockultism – eller bristande etik?, som nu finns fritt tillgänglig på Internet. På svenska finns också ett kapitel av Annika Berg i antologin Den Mediala Döden om nära-döden-upplevelser i film, Eva Kingsepp har också skrivit ett kapitel om framförallt serien Det Okända i antologin Döden i Media som utkom förra året.
Det kan avslutningsvis tilläggas att mentalisten Derren Brown vars shower på tv ibland tycks betraktas som faktaprogram inte heller är helt okontroversiell, se länkarna nedan.
Göteborgspostens artiklar finns HÄR.
Med anledning av att julkalendern anmäldes medverkade magikern Simon Varg Thunberg i P4 den 3 dec., avsnittet med honom (”Anden i glaset är en fysikalisk effekt”) finns här:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=5367067
Derren Brown: Science Trick or Treat?
http://www.hoofindan.co.uk/blog/derren-brown-science-trick-or-treat/
Spectacular Psychology or Silly Psycho-babble?