Notis 278, 17-09-2012. Om två profiler ur svensk parapsykologis historia, läkaren Gerard Odencrants och läkaren och hypnotisören John Björkhem – presentation hämtad ur Svensk Medicinhistorisk tidskrift från år 2001 (om Björkhem) och 2008 (om Odencrants). Presentationerna är skrivna av Carl-Magnus Stolt. I artikeln om Björkhem står också Linda Björkhem som medförfattare./GB
Artikeln om Björkhem har titeln ”Hypnos i svensk 1900-tals medicin speglad genom John Björkhems liv och verksamhet” och publicerad i vol 5, nr 1, 2001. Det var under 40- och 50-talet som Björkhem verkade och fick märka av det stora motstånd och den stora skepsis som fanns mot hypnos. Hans avhandling i teologi handlade om förhållandet mellan hysteri och religion, genom en studie av en historisk person, Antoinette Bourignon, en fransk 1600-tals mystiker. Han hade dock svårt att få disputera. Intresset för hypnos och parapsykologi ansågs olämpligt. Ämnet för hans avhandlingsarbete ansågs ytterst kontroversiellt. Därutöver beskrivs en lång rad händelser som speglar ointresset och motståndet från den omgivande akademiska världen.
Artikeln går att läsa via dessa länkar, i länk 1 och länk 2. Vi rekommenderar er att skriva ut sidorna – de är svåra att läsa på skärmen och kommer i denna inskannade version inte i rätt ordning, men är alltså klart läsvärda.
Artikeln om Odencrants har titeln ”Psykoanalys, parapsykologi och piano. Läkaren Gerard Odencrants (1888 – 1967) – en biografisk skiss” och publicerad i vol 12, nr 1, 2008. Flera idag framträdande psykiater och personligheter mötte Odencrants och kommenterar honom, bl a Johan Cullberg, PC Jersild (idag författare och stark skeptiker….) och författarinnan Agnes von Krusenstjerna som han också var förlovad med.
Odencrants var bl a intresserad av spiritism och direktröstseanser, där han också kommunicerade med vad han bedömde var den då avlidna Agnes von Krusenstjerna. Freud blev känd och uppmärksammades, liksom Poul Bjerre. Elin Wägner, som var gift med filosofen John Landquist, blev vän med familjen Odencrants. Stolt menar också att, lite tillspetsat, Gerard O var en bortglömd lärjunge till en bortglömd Freud-lärjunge, nämligen Stekel.
Artikeln går att läsa via dessa länkar, i tur och ordning länk 1, länk 2 och länk 3. Även här rekommenderar att ni skriver ut sidorna – de är svåra att läsa på skärmen.