Notis 273, 16-09-2012. Om konst och paranormala fenomen, om konspirationsteorier och tron på paranormala fenomen, om Fringe-ology, en dödsruna om William Roll samt om Nemo Mörks recension av Wisemans Paranormality, allt detta i det nya numret av Journal of Parapsychology.
/NCM
Nytt nummer av Journal of Parapsychology. Senaste numret råkar i detta fall vara det rejält försenade vårnumret. Numret inleds med en artikel om relationen mellan paranormala fenomen och konst av Etzel Cardeña och två utländska kollegor, Ana E. Irabas och Sophie Reijman, verksamma i Spanien respektive Holland. Att konstnärer och författare tycks vara ovanligt benägna att ha paranormala upplevelser är ganska känt bland fackmän, och en del forskningsresultat stöder denna tes, men orsakerna till detta är mer oklara och diskuteras kort i artikeln. Som exempel på en eventuellt paranormal upplevelse nämns att Victor Brauner på sitt självporträtt lät ena ögat vara allvarligt skadat och utan pupill, sju år senare hamnade han i ett slagsmål och hans ena öga blev odugligt. I samma nummer recenserar Cardeña en tysk bok som berör samma tema, The Message: Kunst and Ockultismus (Meddelandet: Konst och ockultism). Jag känner bara till en svensk bok som berör detta tema, Anna Carlstedt och Anders Cullheds (red:er) Poeter och Profeter, i förbigående kan nämnas att religionshistorikern Jeffrey Kripals bok Mutants and Mystics med fokus på serier också berör detta tema.
Vidare följer en artikel av Simon Sherwood. Han har fortsatt sin forskning om det hypnagogiska tillståndets (då man inte är vaken men inte heller sover utan befinner sig i ett slags mellantillstånd) relation med paranormala upplevelser och presenterar resultaten av en enkätundersökning. De fyra vanligaste upplevelserna under det hypnagogiska tillståndet visade sig vara i ordning visuella hallucinationer, känsla av att falla, känsla av närvaro, ljudhallucinationer och upplevelse av att man berörs. Sedan följer artiklar om relationen mellan tro på paranormala fenomen och konspirationsteorier och om relationen mellan tro på paranormala fenomen och upplevelser av att ens hem är hemsökt. Forskarna som skrev om det senare uppmärksammar att det rent statiska sambandet mellan tro på paranormala fenomen och upplevelser av att ens hem är hemsökt är svaga, vilket tyder på att man med nuvarande frågeformulär missar att ”fånga in” för respondenterna betydelsefulla upplevelser.
Avslutningsvis inkluderar numret en dödsruna över den välkände poltergeist-forskaren William Roll som dog i januari detta år samt bokrecensioner. Först bland bokrecensionerna är en av Stephen Schwartz som recenserar Steven Volks Fringe-ology (som utkom förra året), men hans långa recension berör endast undantagsvis själva boken. Istället skriver han om skeptiker som han betraktar som en typ av förnekare. Till numret har jag själv också bidragit med en recension av Richard Wisemans Paranormality. Kort sagt betraktar jag Wiseman som en äkta förvillare vars bok präglas av synnerligen selektiv rapportering. Till följd av den helt okritiska recensionen av samma bok som Deborah Hyde skrev för The Skeptic och den något mindre okritiska recension som Joakim Westerlund skrev för Folkvett författade jag senare ett längre inlägg om Wiseman och skepticism och skickade till Folkvetts redaktion. Inlägget blev emellertid refuserat och jag är inte villig att revidera det utifrån de synpunkter som jag fick från deras redaktion.