Notis 245, 2012-05-04. Om spår av ”Gud” i hjärnan, skriver Forskning och Framsteg i ett specialnummer 2011 om hjärnan (och ur FoF 3/2008). Vissa forskare tror att svaret på frågan om Guds existens finns i laboratoriet. En kanadensisk forskare Michael Persinger ser ett samband mellan andliga erfarenheter och hjärnans serotoninsystem. Svenska forskare har försökt upprepa Persingers försök, men fått andra resultat. Persingers försök sägs inte vara dubbelblinda.
/NCM+JT+GB
Redan nu står det klart att religionen sätter tydliga spår i hjärnan, inleder Per Snaprud sin artikel, numera redaktör för tidningen. Neuroforskaren Michael Persingers forskning med en magnethjälm omtalas, liksom professorn i psykiatri vid Karolinska Institutet Lars Farde, samt skeptikern, cellbiologen Dan Larhammar. Resultat antyder ett samband mellan andliga erfarenheter och hjärnans serotoninsystem, vilket inte är så märkligt eftersom samma signalsystem påverkas av LSD och meskalin, droger som är kända för att skapa känslor av andlig insikt. Svenska forskare, bl a psykiatern Lars Farde på KI, psykologen Pehr Granqvist och cellbiologen/skeptikern Dan Larhammar har försökt upprepa Persingers försök, men fått andra resultat. Persingers försök sägs inte vara dubbelblinda.
Den för oss intressanta artikeln, Gud på Hjärnan finns på deras hemsida: http://www.fof.se/tidning/2008/3/gud-pa-hjarnan#comments, och går också att klicka fram här.
En artikel som man länkar till, Neuroteologi – människans benägenhet att tro på övernaturliga krafter, av Dan Larhammar, ger en skeptikers bild av alltsammans. Jag tror Göran Grip har en del invändningar avseende den senare artikeln, menar Nemo Mörck.
http://www.anst.uu.se/dla05000/neuroteologi.html.
Frågan vad hjärnforskningen kan säga om religionen var tema för en avhandling vid Uppsala universitet av religionsfilosofen Anne Runehov för några år sedan. Hon tycker att hjärnforskarnas rön om religiösa upplevelser bör ses tillsammans med det som sociologer, teologer, religionsfilosofer, etiker och psykologer har att säga om i frågan. Rapport hon granskat av Persinger och Newberg kan inte säga något om teologi, menar hon, men de kan se mönster i hjärnan som är gemensamma för utövare av religioner. Det är intressant nog, säger Anne Runehov.