Notis 199, 2011-12-16. I nobelpristider: Ska nya upptäckter premieras? Får man forska om det vi inte säkert vet finns? – om skeptikers märkliga inställning, samt om Marie Curie, en av få tvåfaldiga nobelpristagare och hennes intresse för parapsykologi.
/GB
Med tanke på de problem många nobelpristagare fått utstå blir man förvånad över den attityd och de åsikter skeptikerna visar upp i sin kommentar till Adrian Parkers långa artikel i Folkvett ”Jag är skeptiker”.
Man ska bara forska på det vi känner till, det vi vet – säkert!! Tror skeptiker att man får Nobelpris för att ha forskat på något som redan är känt?? Man blir förvånad!
Det är bara att titta på årets Nobelpristagare och läsa om deras ansträngningar för att förstå vad de hade iakttagit! Tag Kemipristagaren, Shechtman, t ex. Man trodde inte på hans observationer om kvasikristaller – och han blev avskedad på kuppen! Ungefär samma öde drabbade Linus Pauling, mannen med två nobelpris och tron på C-vitaminerna. Läs om Shechtmans forskning på denna länk.
Higgs partikel i fysiken har man nu börjat få belägg för att den finns – och då har man satsat jättesummor. Tänk om man kunde satsa bara lite grann på en sådan sak som intuition (som ligger ganska nära telepati)?
En kvinna som omnämns då och då i nobelprissammanhang eller bland feminister är Marie Curie, som är en av de få som fick nobelpris två gånger. Vad många inte vet är att hon och maken Pierre (som delade nobelpriset med henne 1903) var klart intresserade av parapsykologi och bl a satt med vid seanser med mediumistiska fenomen, bl a med Eusapia Palladino åren 1904-1905. De var båda övertygade om hur viktig forskningen i parapsykologi var. Även nobelpristagaren Charles Richet var med vid dessa sittningar.