Notis 81, 09-03-2010, Dualism fortfarande förhärskande bland studenter. Undersökning bland studenter i Belgien och Storbritannien visar att flertalet studenter föredrar dualistiska uppfattningar, dvs. att man bör skilja på hjärna och medvetande och att man tror att någon ”andlig” del överlever kroppens död. Även en undersökning vid Göteborgs Universitet visar att eleverna föredrar ett dualistiskt synsätt./GB
Ny undersökning bland studenter i Belgien och Storbritannien om tron på olika synsätt på förhållandet medvetande – hjärna.
Undersökningar som Adrian Parker gjort bland psykologi-studenter vid Göteborgs Universitet stödjer denna dubbla aspekt dualism/monism som den vanligaste, med panpsykism som det man väljer i andra hand.
Sammanfattningen: Förhållandet mellan medvetandet och hjärnan har filosofiska, vetenskapliga och praktiska konsekvenser. Två separata, men likartade undersökningar från Universitetet i Edinburgh (250 universitets-studenter) och Universitetet i Liège (1858 hälsoarbetare) skulle sondera attityderna om förhållandet medvetande – hjärna och variablerna som förklarar skillnaderna i åsikter. Det fanns fyra påståenden, vart och ett av dem gällde en aspekt av förhållandet mind – brain. Granskningen i Edinburgh avslöjade att en klar majoritet föredrog dualistiska attityder, där man alltså betonar vikten av att skilja på hjärna och ”mind”. I Liège-översikten höll yngre deltagare, kvinnor och de som hade en religiös tro, oftare med om att medvetandet och hjärnan är åtskilda, att någon ”andlig” del av oss överlever döden, att var och en av oss har en själ som är åtskild från kroppen, och att förneka att medvetandet skulle vara fysiskt. Religiös tro visade sig vara den bästa faktorn för att förutsäga dualistiska attityder. Även om majoriteten av hälsoarbetarna förnekade distinktionen mellan medvetande och kropp, så ansåg mer än 1/3 av de medicinskt och paramedicinskt yrkesverksamma att medvetandet/”mind” och hjärnan är separata entiteter/företeelser. Resultaten av denna studie är i linje med tidigare studier i utvecklingspsykologi och med översikter om forskares attityder kring förhållandet mellan hjärna och medvetande. Vi föreslår att resultaten är relevanta för den kliniska verksamheten, för att formulera vetenskapliga frågor om medvetandets natur, och för mottagligheten av teorier om medvetandet hos en större allmänhet.
Disorders of Consciousness: Ann N.Y. Acad. Sci. 1157: 1-9 (2009)
An abstract of the article, ”Dualism Persists in the Science of Mind,” is copied below.
http://www.coma.ulg.ac.be/papers/consciousness/demertzi_ANYAS09.pdf