Notis 46, 08-01-2009, Healingforskning på lungcancerpatienter på Akademiska Sjukhuset i Uppsala. Resultatet blev lyckat – healing verkade kunna påverka blodcirkulation i ryggraden (fast studien inte var dubbelblind), men vidare forskning stoppades då det blev för mycket uppmärksamhet. Året var 1997-1998. /GB
På samma sätt som när reiki-healing prövades på 80-talet på Huddinge sjukhus. När IDAG-sidan på SvD skrev om det stoppades det.
Ett forskningsprojekt med healing genomfördes alltså på Akademiska sjukhuset i Uppsala 1997-1998, som lyckats undgå min uppmärksamhet. Men efter att en medlem uppmärksammat mig, har jag fått tag i mer information som jag vill sammanfatta här. Studien verkar vara av det slag som behövs för att undersöka om healing fungerar, även om studien i detta fall inte var dubbelblind.
Healern Lilian Nordström lyckades övertala politiker att få detta projekt genomfört, healing på lungcancerpatienter, detta tack vare Henrik Riska, överläkare och chef vid lungkliniken.
Beth Hammarström som från sjukhusets sida strukturerade upp studien nämner i e-post att ”det var en kombination om omständigheter – som gjorde att vi kunde genomföra denna forskning. Lilian och jag var förvånade att allting föll på plats i rätt tid. – Det vi kunde bevisa med statistisk signifikans var att healing påverkar blodcirkulation i ryggraden. Därför ville vi fortsätta med forskning inom healing för människor med perifera bensår. Forskningen avbröts för att det väckte för mycket motstånd inom den traditionella sjukvården.”
Lilian Nordström nämner i e-post att ”forskningen är ej publicerad i någon vetenskaplig tidskrift då materialet bedömdes som för litet. Andra friskvårdstidningar som Hälsa samt Dagens industri, Expressen, Dagens Nyheter och Kvällsöppet uppmärksammade forskningen.”
Vidare: ”Riska som var ansvarig fick det ganska så hett om öronen över all uppståndelse och alla samtal till sjukhuset. Jag tror att han var tvungen att släppa taget. – Det var många läkare som var väldigt skeptiska men Riska har ett öppet sinne.”
Studiens syfte
(citerat från webbsidan www.rindstam.se, länken forskning)
Syfte med föreliggande pilotstudie är att studera och jämföra medicinska effekter samt livskvalitativa effekter hos patienter som får healing som komplement till den medicinska behandlingen med patienter som får enbart medicinsk behandling. Följande frågor är relevanta
Kan man se några tendenser till skillnader i immunförsvaret hos patienter som får healing jämfört med patienter som inte får healing?
Kan man se tendenser till att healing påverkar blodcirkulationen?
Kan man se några tendenser till skillnader i tumörväxten hos patienter som får healing jämfört med dem som inte får healing?
Kan man se några tendenser till skillnader i livskvalitet hos patienter som får healing jämfört med dem som inte får healing?
Vilka är patienternas subjektiva upplevelser av healing?
Metod och material
Under ett år har en pilotstudie (1) genomförts vid lungkliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Syftet var att undersöka hur patienter med diagnos lungcancer påverkas av healing som komplement till traditionell medicinsk behandling. Undersökningen genomfördes i följande steg: Urval + informanter
1. Nio patienter med diagnos lungcancer som skulle genomgå cytostatikabehandling vid lungklinikens utredningscentral valdes ut av en chefssjuksköterska. Fem patienter ingick i kontrollgruppen och fyra patienter i healinggruppen. Vid tiden för Pilotstudien fanns endast nio patienter att tillgå med diagnos lungcancer som behandlades poliklinisk med cytostatika. Dessa tillfrågades om möjlighet till medverkan fanns. Samtliga gav sitt samtycke. Avgörande faktorer för vilka som utsågs till kontrollgrupp respektive experimentgrupp (Anm. 1) var bland annat: patients personliga åsikter/önskemål, patients avstånd mellan hem och sjukhus samt att påbörjan av healingbehandling skulle ske så nära påbörjan av cytostatikabehandling som möjligt.
2. De fem patienter som ingick i kontrollgruppen fick endast den medicinska behandlingen.
3. De fyra patienter som ingick i healinggruppen fick healing en gång i veckan utöver den medicinska behandlingen. Patienterna fick healing i ett rum i anslutning till lungkliniken. Healingbehandlingen utfördes genom handpåläggning på kroppen efter ett schematiskt mönster under c:a 30 min. Den specifika healingmetoden som har använts i detta projekt är Rindstammetoden. (3) Två patienter inkluderades från början och två senare under hösten.
Förberedande arbete
1. Patienterna i kontrollgruppen fick en skriftlig redogörelse över livskvalitets-undersökningen.
2. Patienterna i healinggruppen fick skriftlig information om healingbehandling och skriftlig information om livskvalitetsundersökningen.
Analys
Delstudie 1 Immunförsvaret:
För att studera immunförsvaret registrerades provsvar för hemoglobin, vita blodkroppar och trombocyter för alla patienter (Anm. 2).
Delstudie 2 Blodcirkulation:
Två patienter fotograferades med en värmekamera, Thermovision 550, (utlånad från Agema) vid fyra tillfällen för att mäta effekten av healing på deras blodcirkulation. Agema har installerat och instruerat om kameran, bearbetat resultatet och lämnat de färgbilder som finns i figur 1 till 4.
Delstudie 3 Tumörtillväxt:
Röntgenläkares bedömning av röntgenbilder genomlästes.
Delstudie 4 Livskvalitet:
Alla patienter ombads att fylla i en livskvalitetsenkät, EORTC-QLQ-C30, tre gånger; före påbörjad behandling, efter 6 veckors behandling samt efter avslutad behandling. EORTC-QLQ-C30 är en enkät som används för att få en uppfattning om patientens livssituation, allmän hälsostatus och förekomsten av symtom. Fem funktioner mäts i enkäten. Dessa är: Fysiska funktioner; avser aktivitetsnivå. Rollfunktion; avser roll i arbetsliv och privat. Emotionella funktioner; avser vårt psykiska tillstånd. Kognitiva funktioner; avser koncentration och minne. Sociala funktioner; avser reflektioner i det sociala livet och familjelivet.
Delstudie 5 Patienternas subjektiva upplevelser av healing:
Noteringar från samtal med patienterna sammanställdes.
5. Resultat
Av patienterna i kontrollgruppen var tre kvinnor och två män med en genomsnittsålder av 70 år (59 till 78 år). I healinggruppen var tre män och en kvinna med en genomsnittsålder på 66 år (64 till 70 år).
Delanalys 1 Immunförsvar:
Cytostatikabehandling påverkar benmärgen som bildar nya blodkroppar. Intensiv cytostatikabehandling påverkar den normala återväxten av röda blodkroppar, vita blodkroppar och trombocyter. För att testa om healingbehandlingen påverkar immunförsvaret registreras nivån av vita blodkroppar. Även hemoglobin och trombocyter registrerades. Registrering av blodproverna har varit begränsad och det finns för få patienter för att se någon gruppskillnad. Det resultat som fås vid en jämförelse patient för patient visar på likartade kurvor av återväxt. Febertoppar registrerades i patientjournalen för två patienter i kontrollgruppen och en patient i healinggruppen.
Delanalys 2 Blodcirkulation:
Patienterna i healinggruppen upplevde en värmekänsla och utstrålning av värme i kroppen under healingbehandlingen. För att mäta om det fanns en faktisk värmeökning i huden togs det bilder med en värmekamera före påbörjad healingbehandling samt 30 minuter efter avslutad healingbehandling. Patienterna satt avklädda under väntetiden.
Exempel på hur en bild av värmekameran ser ut visas här. Övriga bilder före, under och efter behandling visas på Rindstams hemsida, under länken ”Forskning”. Där finns också fler bilder, ingående redovisning av de olika delstudierna, hur kontrollgrupp resp. healinggrupp utvecklades, ett flertal diagram (bl a Funktionsnivå före, under och efter cytostatikabehandling, genomsnitts värden på funktionsskalan, Allmänt hälsotillstånd, Symtom före, under och efter cytostatikabehandling). Under ”diskussion” sammanfattas studiens resultat där det bl.a. sägs ” Immunförsvarsstudien var för begränsad för att visa effekter på skillnader i immunförsvar.”. Vidare anges att ”Analysen av värmekamerabilderna visar att blodcirkulationen i huden påverkas under healing. Patienternas subjektiva upplevelser av ökad värmeutstrålning och allmän ökad värme i kroppen stämmer överens med den påvisade ökningen i hudtemperaturen med hjälp av värmekamera. I de fall vi har studerat är skillnaden stor beträffande hudtemperaturen före och efter healing.”, ”Även om materialet i denna pilotundersökning är litet finns det anledning att studera röntgenresultat i en större grupp. I icke småcellig lungcancer får man en respons (förminskning av tumören) med cirka 30 % efter cytostatikabehandling. (2) För en patient i healinggruppen försvann tumören helt. Det finns en viss tendens till att röntgenbilden visar mindre tillväxt av tumören i healinggruppen och detta bör undersökas vidare.
Livskvalitetsundersökningen har visat på tendenser till skillnad mellan de två grupperna. Patienterna i healinggruppen har i alla avseenden mått bättre efter avslutad cytostatika-behandling än patienterna i kontrollgruppen.”
Slutligen ”Generella slutsatser är svårt att dra ur detta material. För att få en bättre grund för det krävs en mer omfattande studie. Det verkar dock inte finnas några påtagligt negativa effekter av healing. Fortsatt forskning och behandling med fler patienter i en mer omfattande studie skulle kunna struktureras med healing som komplement under hela cytostatikabehandlingen och 6 månader efter. Vidare forskning inom bensårsbehandling kan ge mera information om effekten av healing på blodcirkulation i huden.”
Mer utförlig rapport finns alltså att läsa på www.rindstam.se, länken Forskning.
/Göran Brusewitz
Anm. 1. Patienterna randomiserades alltså inte till försöksgrupp eller kontrollgrupp. Detta är en stor svaghet, noterar vår granskare, Göran Grip. Man förklarar hur man valde patienterna till de båda grupperna men inte varför patienterna inte randomiserades, dvs. slumpmässigt tilldelades en viss grupp.
Som jag ser det har inte studien skett dubbelblint, av vad man kan utläsa av denna rapport. Effekten av healing kan lika väl bero på placebo, alltså förväntanseffekt. Även kontrollgruppen borde ha fått en behandling som ser ut som healing, men är av en person som inte är healer. Lilian Rindstam menar (om jag uppfattat det rätt, vid diskussion med henne vid ett föredrag den 8 december i Stockholm/Bagarmossen) att en sådan studie har skett separat, där olika personer (sjukgymnast, healer osv.) testats med värmekamera, där en skillnad noterats.
Göran Grip påpekar ”Jag vet ju inte på vad Lilian grundar sitt påstående om att det inte kan ha varit placebo, men hon kan naturligtvis ha rätt. Alltsammans hänger på detaljerna, som ju jag inte känner till.”
Anm. 2. Kontroll av dessa parametrar ger ytterst vaga/grova mått på hur immunsystemet fungerar. Skälet att de valt att mäta dessa parametrar är rimligen, menar Göran G, att det är lätta, billiga prover. Exakt vilka prover man skulle kunna ta vet jag inte, påpekar han. Jag/GB har frågat Lilian Rindstam om saken, och hon påpekar att det var sjukhuset som svarade för de medicinska frågorna, hon själv bidrog med att vara healer.
GB: Båda dessa sakfrågor borde rimligtvis ha kommenterats om redovisningen av pilotförsöket varit i form av en vetenskaplig rapport. Det är den inte nu.
Om olika framsteg vad gäller sk alternativ eller integrativ medicin kan nämnas websidan www.helhetsdoktorn.se.
Om aktuell forskning kring placeboeffekten på Uppsala universitet (”Placebogåtan närmare sin lösning), se på webbtidning Teknik360, av Jonnie Wistrand, den 3 december. http://t360.idg.se/2.8229/1.197370/placebogatan-narmare-sin-losning?utm_source=anp&utm_medium=email.