Nr 43, 26-11-2008. Telepati – faktum eller fantasier? – ett överraskande positivt och neutralt reportage i tidskriften Illustrerad Vetenskap. Det redogör för telepatiförsök där mätningar gjorts med EEG av hjärnvågor, experiment med telefontelepati med starka odds att det inte är slump, och experiment med hjärnskanning, fMRI, där mottagaren tycks påvekras av det sändaren ser – antyder det telepatisk kontakt? Hur kan dessa resultat förklaras? Kvantfysikens entanglement, sammanflätning sägs vara parapsykologernas hopp.
/GB
I nr 1 2008 redogör Illustrerad Vetenskap ganska ingående för flera grenar av modern forskning i parapsykologi. Rubrik är Telepati – faktum eller fantasier? Det är ett överraskande sakligt och positivt reportage av ett slag man sällan ser i dagens populärvetenskapliga skrifter, så numret rekommenderas.
Först beskrivs ett telefontelepatiförsök med Rupert Sheldrake år 2003. En kvinna i 80-tals-gruppen Nolan Sisters, Colleen väntar på ett samtal och, när det ringer, ska ”gissa” vem av fyra tänkbara personer som gör det. Chansen att gissa rätt av slumpen är 1 av 4, Colleen gissar rätt 6 gånger av 12. Lägger man till detta försök 850 som gjorts tidigare, blir resultatet att man gissat rätt 42 % av gångerna. Det är en försvinnande liten chans att detta sker av slumpen, men, som vanligt är skeptikerna inte övertygade. Har de rätt att vara skeptiska? Vad krävs för att övertyga?
Skribenten Frederik Jölving fortsätter med att det kanske krävs mer hårddata för att övertyga. Därför har flera forskare gått in i laboratorier för att mäta hjärnaktivitet. Han redogör för experiment gjorda av psykologen Mario Kittenis vid University of Edinburgh som har undersökt hjärnvågorna hos personer som försöker skapa telepatisk kontakt. Hjärnvågor är små elektromagnetiska svängningar som beror på nervcellernas aktivitet i hjärnbarken och mäts med EEG, med elektroder utanpå huvudet. Sändaren utsattes med ojämna mellanrum för ljusglimtar. Detta pågick i en kvart. Mottagaren, i ett annat rum hade liksom sändaren EEG-mätning av hjärnvågorna. Forskarna blev överraskade av resultatet. När sändaren exponerades för ljusglimtar reagerade även syncentrum hos mottagaren. Oddsen för att aktiviteten skulle öka av en slump är mindre än ett på hundra.
Detta och liknande försök öppnar, menar skribenten, dörrarna till de vetenskapliga tidskrifter som sätter standarden för vad som är acceptabelt i vetenskapens värld. Parapsykologen Dean Radin påpekar sedan att flera andra fysiologiska försök stödjer resultaten. Då ingår mätningar av försökspersonernas puls, och hudens förmåga att leda elektricitet samt undersökningar av hjärnaktiviteten.
Ett forskarlag vid University of Washington i Seattle angrep problemet ur en annan synvinkel. Todd Richards, professor i radiologi valde med hjälp av Kittenis EEG-mätningar ut det par deltagare som fått bäst resultat. Detta par fick sedan pröva telepati igen. Mottagaren befann sig i en s.k. fMRI-skanner, Functional Magnetic Resonance Imaging, som kan visa aktiviteten i olika delar av hjärnan, eftersom signalen är beroende av hjärnans blodgenomströmning, som ökar när nervcellerna är aktiva.
Skanningen som Todd Richards gjorde, visade att aktiviteten i syncentrum minskade hos mottagaren, när sändaren försökte överföra bilden av det blinkande schackbräde på en datorskärm han då och då exponerades för. Vid normal stimulering ska aktiviteten öka, men Richards menar att sänkningen kan bero på mottagarens reaktion på sändarens tankar, till skillnad från direkta synintryck. Oavsett hur sambandet ser ut står forskarna inför ett märkligt fenomen.
Både Kittenis och Richard manar till försiktighet. Fler upprepningar behövs. Kittenis har redan gjort två till, dock ännu opublicerade. De bekräftar bara delvis de första resultaten, då man i det tredje experimentet inte fann någon effekt. De är dock båda övertygade om att okända krafter är i rörelse.
Samma övertygelse har Jeanne Achterberg, psykolog vid Saybrook Institute i Kalifornien. Hon gjorde också försök med fMRI-skanner, nu med elva healers som hon bjöd in. De fick ta med sig en person de tyckte att de hade särskilt förhållande till. Denna sista person placerades i en fMRI-skanner, medan healern stod i ett annat rum tillsammans med forskaren och försökte sända goda ”avsikter” till personen. Skanningarna visade att flera områden i hjärnan aktiverades när healern försökte uppnå telepatisk kontakt. Oddsen för att områdena skulle vara aktiva är enligt forskarna mindre än 2 på 10 000.
Om dessa experiment skulle hålla i sig i nya experiment har man ett problem att förklara dem, påpekar skribenten. Även om två personer pressar huvudena mot varandra, är det elektriska fält som skapas av den ena hjärnan inte på långa vägar tillräckligt kraftigt för att påverka den andra hjärnan, förklarar John Jeffreys, professor i neurofysiologi vid University of Birmingham i England.
Traditionell hjärnforskning kan alltså inte förklara detta, men många parapsykologer ser då en möjlighet i det nya begreppet från kvantfysiken, det skribenten kallar ”sammanfiltring”, på engelska entanglement. Vi känner till detta sedan några år, ett begrepp Dean Radin bygger mycket på, en sorts kontakt på kvantnivå som han menar nu också är möjlig även på högre nivåer, en direkt kontakt mellan två partiklar oavsett avstånd. Han menar att den också är tänkbar på biologisk nivå och då skulle kunna förklara telepati, särskilt när två individer står varandra nära. Många respekterade fysiker menar dock att effekten inte kan omfatta biologiska system och att parapsykologerna bara försöker få lite vetenskaplig legitimitet och att det bara är fråga om lösa spekulationer. Rupert Sheldrake kommenterar att det enda sätt vi kan ta redan på om kvantfysiken kan hjälpa parapsykologin med en förklaring är genom fler experiment.
Läs mer om ämnet på www.illvet.com avslutar skribenten artikeln. Han redovisar också kort hur s.k. Ganzfeld-försök går till, samt de vanligaste argumenten från skeptikerna resp. anhängarna.
/Göran Brusewitz
Anm. Artikeln var så bra att jag hoppats vi skulle få tillstånd att publicera hela på hemsidan. Men pga. av copyrightskäl och olika avtal var det omöjligt, därav detta sammandrag.