SÄLLSKAPET FÖR PARAPSYKOLOGISK FORSKNING
Å R S B E R Ä T T E L S E F Ö R V E R K S A M H E T S Å R E T 2005
avgiven av styrelsen för Sällskapet för Parapsykologisk Forskning vid årsmötet den
30 mars 2006 för tiden fr o m föregående årsmöte den 31 mars 2005.
Styrelsen har under året bestått av Göran Brusewitz (ordförande), Jens Tellefsen (vice ordförande), Jan Dalkvist, Edgar Müller, Jan Fjellander, Madeleine Lagerfelt-Lienhard, Adrian Parker med Jonas Liljegren, Louise Ramsby, Gergö Hadlaczky och Anneli Goulding (kassör) som suppleanter. Revisorer har varit Hans Jungstedt och Sonny Sandin med Robert Carleson och Jajja Deboassard som revisorssuppleant. Fredrik Daun har varit adjungerad.
Det ekonomiska resultatet blev x kr, vilket delvis beror på att många medlemmar redan betalt in sina årsavgifter för 2005.
Sällskapet hade vid årets början 247 medlemmar och 1 hedersledamot och vid årets slut x medlemmar och 3 hedersledamot. Så många medlemmar har SPF aldrig tidigare haft. Som nya hedersledamöter utsågs under året Stanley Krippner och Adrian Parker.
Sällskapet ordnade under verksamhetsåret följande tio föreningsmöten..
Den 27 januari höll Henry Montgomery, Stockholms Universitet, ett föredrag om Forskningsläget i parapsykologin. En utomståendes intryck. Som sakkunnig vid tillsättandet av professuren i Lund har han satt sig in i forskningen och redogjorde för sina intryck.
Den 17 februari berättade Anna Schytt, SVT Vetenskap om Vetenskap i TV-rutan. Hon visade och kommenterade inslag de haft om parapsykologi.
Den 31 mars höll Anneli Goulding, Göteborgs Universitet ett föredrag om Paranormala upplevelser – positiva och negativa sidor, en aspekt hon tar upp i sin doktorsavhandling. Hon menar att dessa fenomen dels kan förknippas med positiva saker som meningsfullhet och tillfredsställelse, dels som tecken på psykisk ohälsa. Hon disputerade i januari 2005. JBM stödde arrangemanget.
Den 23 och 24 april ordnades, med hjälp av stiftelsen JBM en workshop om Remote Viewing med Dr Edwin May och Joseph McMoneagle, forskningsansvarig för gjord forskning i USA respektive en av de ledande ”psychics” i projektet. May talade om The research on remote viewing”, McMoneagle om ”How do I think remote viewing works?”. På lördagseftermiddagen blev det A group remote viewing, söndagen avslutades med individuella remote viewing i smågrupper.
Den 3 maj höll Jerry Solfvin från University of Massachusetts Dartmouth ett föredrag om Experiments in Psychic enhancement of lettuce growth (Kan man få sallad att växa bättre med böner?).
Den 12 maj ordnade vi en videokväll under temat Så ser parapsyklogisk forskning ut idag, och visade bl a ett franskt tv-program om parapsykologisk forskning, som SVT visade i slutet av januari.
Den 26 maj höll Stephen Braude, professor i filosofi vid University of Maryland, ett föredrag om Survival research – Can we make science out of it? Han berörde alltså frågan om man kan forska vetenskapligt kring överlevnad, en fråga han svarade ja på.
Den 22 september höll Eve Suurvee-Råstrand ett föredrag om En psykoanalytikers syn på parapsykologi.
Den 4 oktober höll Stanley Krippner, Saybrook Institute, San Francisco, ett föredrag om Dream Telepathy and Geomagnetic aspects of psi.
Den 31 oktober höll fil dr Holger Bösch, Universitetssjukhuset i Freiburg, ett föredrag om Can man influence matter?, om metaanalyser av experiment att påverka slumptalsgeneratorer. Han berörde även andra metaanalyser.
Den 10 november höll Carl Edelstam ett föredrag om En biolog ser på parapsykologin. Han tog upp frågan om det finns ett sinnesorgan som kan vara inblandat i bl a psi-upplevelser.
Den 8 december rapporterade Jan Fjellander från en konferens Living the Field i London hösten 2004, med bl a Cleve Backster och Skip Atwater. Andra medverkande var Stanley Krippner och Edgar Mitchell.
Bland de föreningsärenden som avhandlats kan noteras:
Den broschyr som producerats tidigare i A5-format finns nu i A4-format (och via hemsidan), utformad av Merit Mûller, med kortfattad information omparapsykologi och om Sällskapet, är mycket användbar som första information till de många som vill veta mer om parapsykologi och om Sällskapet.
Lika användbar är broschyren om de skrifter Sällskapet säljer, också utformad av Merit Müller och nåbar på hemsidan. .
Sällskapets bibliotek ryms i en lokal i Danderyd, som man hyr av Stiftelsen Helhet. Det är nästan 1500 böcker, ca 30 hyllmeter som biblioteksgruppen nu gått igenom. Flertalet har matchande bibliotekskort. Böckerna är fysiskt organiserade men ett aktuellt register bör ordnas, helst elektroniskt.
Tanken är att medlemmar och ev. andra intresserade ska kunna sitta på plats och läsa. Rutiner för utlåning ska utformas, registrering för sökning på Internet ska ske mm.
Sällskapets Nyhetsbrev skickades under våren och hösten ut till medlemmarna (januari, mars, maj och september). Målsättningen är att få ut denna information inför föredragen, kompletterad med kortare notiser, nyheter, referat ur tidskrifter mm. Nyhetsbrevet trycktes och distribuerades under året av Östermalms Föreningsråd.
Nyhetsbrevet publiceras också på Sällskapets hemsida på Internet, www.parapsykologi.se.
Styrelsen diskuterar behovet av en förnyelse av hemsidan, och en sådan påbörjas under året.
SPF:s årsberättelser läggs sedan några år ut på hemsidan.
Det Akademiska Råd som inrättades 1999 för att bevaka Sällskapets akademiska respektabilitet och skall konsulteras i frågor som rör Sällskapets allmänna inriktning har under året bestått av Jan Dalkvist, Adrian Parker, Jens Tellefsen, Joakim Westerlund,
Göran Brusewitz, Nils-Olof Jacobson och Martin Johnson.
Sällskapet har under året varit inblandat i debatt och bevakning för att den kommande professuren i Lund i psykologi, inkluderande parapsykologi och hypnologi, ska tillsättas och med rätt inriktning. Av de ca 30 ansökningarna har de tre sakkunniga rankat de tre främsta. Styrelsen fann att det bland dessa tre återfanns två av de mest meriterade parapsykologerna.
Tillsättningen av Etzel Cardena i början av juni till tjänsten överklagades av två av de sökande, Adrian Parker och Joop Houtkooper. Beslut i ärendet fattades i slutet av januari 2006, överklagandet avslogs.
Styrelsen föreslog för styrelsen för PA att Hasselbacken var lämpligt hotell och konferensanläggning för PA-konferensen den 4-6 augusti 2006, och under våren godkände styrelsen för PA detta förslag. Lokal värd blir Göran Brusewitz, program chair blir Christine Simmonds.
Styrelsen har under året haft fyra möten, den 5 februari, 12 mars, 28 maj, 24 september, och 26 november och den 4 februari 2006.
Nacka den 4 februari 2006
å styrelsens vägnar