SÄLLSKAPET FÖR PARAPSYKOLOGISK FORSKNING
Å R S B E R Ä T T E L S E F Ö R V E R K S A M H E T S Å R E T 2004
avgiven av styrelsen för Sällskapet för Parapsykologisk Forskning vid årsmötet den
31 mars 2005 för tiden fr o m föregående årsmöte den 17 mars 2004.
Styrelsen har under året bestått av Göran Brusewitz (ordförande), Jens Tellefsen (vice ordförande), Anneli Goulding (kassör), Jan Dalkvist, Edgar Müller, Jan Fjellander och Adrian Parker med Madeleine Lagerfelt-Lienhard och Jonas Liljegren som suppleanter. Revisorer har varit Hans Jungstedt och Sonny Sandin med Robert Carleson som suppleant.
Det ekonomiska resultatet blev 11599,53 kr, vilket delvis beror på att många medlemmar redan betalt in sina årsavgifter för 2005.
Sällskapet hade vid årets början 189 medlemmar och 1 hedersledamot och vid årets slut 247 medlemmar och 1 hedersledamot. Så många medlemmar har SPF aldrig tidigare haft.
Sällskapet ordnade under verksamhetsåret följande tio föreningsmöten..
Den 22 januari höll Ulla Böwadt, Universitetet i Århus ett föredrag om Parapsykologi och kvantfysik – olika scenarier. Hon redogjorde för sin telepatiforskning med ganzfeld-tekniken och förklraderedogjorde bl a för möjliga samband mellan parapsykologi och kvantfysik.
Den 19 februari höll Torbjörn Sassersson ett föredrag om Ut-ur-kroppen upplevelser. Han berättade bl a om omtalade försök att bevisa att man varit utanför kroppen.
Den 17 mars håller professor Erlendur Haraldsson, Universitetet i Reykjavik ett föredrag om Apparitions of the dead, en undersökning han gjorde i början på 80-talet på Island om vanliga människors upplevelser av döda och som han nu fortsatt att analysera.
Den 15 april höll Peter Århem ett föredrag om Neurofysiologin och medvetandet. Han delgav oss neurofysiologiska aspekter på medvetandeproblemet.
Den 6 maj höll Martin Johnsson ett föredrag kring frågan Finns paranormala fenomen? Johnsson var under åren 1973 – 1988 professor i parapsykologi i Utrecht, Holland, den hittills enda statligt finansierade professuren i parapsykologi. Han är numera professor emeritus i Lund.
Den 21 september höll Rupert Sheldrake ett föredrag om Unexplained animal and human abilities, i ett föredrag som ordnades i samverkan med Nätverket för gränsöverskridande Vetenskap.
Sheldrake fortsatte den 22 september med ett föredrag om The sense of being stared at.
Dessutom ordnades en workshop på förmiddagen den 22 september.
Den 14 oktober ordnades en kväll då medlemmar diskuterade Egna upplevelser.
Den 11 november höll Jens Tellefsen ett föredrag om Nollpunktsenergin (ZPE) – hur ser fysiken på detta fenomen? Han berörde frågor som Vad är nollpunktsenergi och vilka tekniska tillämpningar kan man tänka sig? Berör den parapsykologiska fenomen på något sätt? Har denna energi något samband med t ex subtila energier eller bioenergi?
Den 2 december rapporterade Jan Dalkvist, Joakim Westerlund och Jan Fjellander från årets Parapsykologikonferens i augusti i Wien under titeln Något nytt på telepatifronten?
Bland de föreningsärenden som avhandlats kan noteras:
Den broschyr som producerats tidigare i A5-format finns nu i A4-format (och via hemsidan), utformad av Merit Mûller, med kortfattad information omparapsykologi och om Sällskapet, är mycket användbar som första information till de många som vill veta mer om parapsykologi och om Sällskapet.
Lika användbar är broschyren om de skrifter Sällskapet säljer, också utfomad av Merit Müller och nåbar på hemsidan. .
Sällskapets bibliotek ryms i en lokal i Danderyd, som man hyr av Stiftelsen Helhet. Det är nästan 1500 böcker, ca 30 hyllmeter som biblioteksgruppen nu gått igenom. Flertalet har matchande bibliotekskort. Böckerna är fysiskt organiserade men ett aktuellt register bör ordnas, helst elektroniskt.
Tanken är att medlemmar och ev. andra intresserade ska kunna sitta på plats och läsa. Rutiner för utlåning ska utformas, registrering för sökning på Internet ska ske mm.
Sällskapets Nyhetsbrev skickades under våren och hösten ut till medlemmarna (januari, mars, maj, september och november). Målsättningen är att få ut denna information inför föredragen, kompletterad med kortare notiser, nyheter, referat ur tidskrifter mm. Nyhetsbrevet trycktes och distribuerades under året av Östermalms Föreningsråd.
From hösten används en ny layout, med två spalter och i pdf-format av Merit Müller.
Nyhetsbrevet publiceras också på Sällskapets hemsida på Internet, www.parapsykologi.se
SPF:s årsberättelser läggs sedan några år ut på hemsidan.
Det nya temanumret av tidskriften Aktuell Parapsykologi, nr 22, om DMILS/healing (Direct Mental Influence on Living Systems) blev klart och trycktes under våren. Det skickades ut på försommaren till dem som stött tryckningen ekonomiskt. Dessutom blev en specialversion av nr 21, om telepati, med omslag i färg klart under våren.
Det Akademiska Råd som inrättades 1999 för att bevaka Sällskapets akademiska respektabilitet och skall konsulteras i frågor som rör Sällskapets allmänna inriktning har under året bestått av Jan Dalkvist, Adrian Parker, Jens Tellefsen, Joakim Westerlund,
Göran Brusewitz, Nils-Olof Jacobson och Martin Johnson.
Sällskapet har under året varit inblandad i debatt och bevakning för att den kommande professuren i Lund i psykologi, inkluderande parapsykologi och hypnologi, ska tillsättas och med rätt inriktning. Av de ca 30 ansökningarna har de tre sakkkuniga rankat de tre främsta. Styrelsen fann att det bland dessa tre återfanns två av de mest meriterade parapsykologerna.
En effekt av debatten kring inrättandet av professuren var en sammanställning Adrian Parker gjorde av de mest solida experimenten i parapsykologi. Sammanställnngen publicerades i nyhetsbrevet nr 21, februari 2004 under rubrik ’Jakten på den heliga graalen i parapsyklogi: En vägvisare’. Den publicerades också i European Journal of Parapsychology, då också under medverkan av Göran Brusewitz.
En annan effekt av inrättandet av professuren var ett särskilt tv-program i serien Vetenskapens värld, som särskilt ägnades åt parapsykologi. Programmet var i stora drag bra, men föranledde viss debatt och dialog efteråt mellan producenterna och Adrian Parker och Göran Brusewitz. Detsamma gällde ganska osakliga notiser i tidskriften Forskning och Framsteg: de följdes också av diskussion mellan AP och GB och FoF’s chefredaktör.
Jan Fjellander deltog i en tv-debatt i TV1 med anledning av professuren och fick förklara vad forskning går ut på (till skillnad mot andra sätt att intressera sig för dessa fenomen) samt hur vetenskaplig forskning i dag går till inom parapsykologi.
Styrelsen föreslog för styrelsen för PA (vid PA-konferensen i augusti i Wien) att konferensen i augusti år 2006 ska förläggas i Stockholm. Som lokalt ansvarig har föreslagits Göran Brusewitz, och som program chair Joakim Westerlund. Styrelsen ska föreslå olika tänkbara hotell för PA-styrelsen.
Styrelsen har under året haft fyra möten, den 7 februari, 15 maj, 25 september, 27 november och den 5 februari 2005.
Nacka den 5 februari 2005
å styrelsens vägnar