SÄLLSKAPET FÖR PARAPSYKOLOGISK FORSKNING
Å R S B E R Ä T T E L S E F Ö R V E R K S A M H E T S Å R E T 1998
avgiven av styrelsen för Sällskapet för Parapsykologisk Forskning vid årsmötet den 17 april 1999 för tiden fr o m föregående årsmöte den 25 mars 1998.
Styrelsen har under året bestått av Göran Brusewitz (ordförande), Jens Tellefsen (vice ordförande), Ulf Andersson (kassör), Jan Dalkvist, Jan Fjellander och Adrian Parker med Madeleine Lagerfelt-Lienhard och Jonas Liljegren som suppleanter. Revisorer har varit Hans Jungstedt och Sonny Sandin med Elsie Molin som suppleant.
Det ekonomiska resultatet blev 0 kr.
Sällskapet hade vid årets början 82 medlemmar och 1 hedersledamot och vid årets slut 123 medlemmar och 1 hedersledamot. Av de 123 medlemmarna var 69 stödmedlemmar. Ny hedersmedlem blev Örjan Björkhem posthumt.
Det dominerande inslaget under året var Sällskapets 50-års-jubileum, i form av ett symposium i dagarna två, den 18 och 19 april, då ledande svenska och utländska parapsykologer presenterade aktuell forskning. Temat för symposiet var ’Genombrott för parapsykologin ? Vi bidrog därmed också till att det kunde ordnas enkonferens i parapsykologi på Psykologiska Institutionen, Stockholms Universitetet med dessa ledande parapsykologer, första gången över huvud taget som ledande, internationella parapsykologer deltar i en konferens i parapsykologi vid Stockholms Universitet.
Därutöver ordnades under verksamhetsåret tre föreningsmöten..
50-års-jubiléet ordnades den 18-19 april i form av ett forskningssymposium. På lördagen framträdde ledande svenska parapsykologer, på söndagen ledande internationella gäster.
Madeleine Lagerfelt-Lienhard och Jan Fjellander inledde lördagen med historiska glimtar från SPF, bl a flera mycket spännande möten med fysiska medier.Nils-Olof Jacobson diskuterade frågan Liv efter döden?, utifrån några axplock av fenomen, bl a nära-döden- och ut-ur-kroppen-upplevelser, reinkarnation samt transkommunikation.
Efter lunch berättade Adrian Parker om sin forskning vid Psykologiska Institutionen, Göteborgs Universitet med ganzfeld-tekniken kring telepati. Jan Dalkvist ochJoakim Westerlund vid Psykologiska Institutionen, Stockholms Universitetet berättade om sin forskning kring telepati – överföring av emotioner samt om eventuellt samband mellan telepati och stjärntid. Jens Tellefsen berättade om den forskning han gjort kring slagruta och psi-spåret. Jan Fjellander avslutade programmet med att demonstrera Psi Explorer, en ny interaktiv multimediaprodukt (CD-Rom) om parapsykologisk forskning. Lördagen avslutades med en bankett.
På söndagen inledde Robert Morris, professor i parapsykologi vid Universitetet i Edinburgh med att berätta om forskningen i Edinburgh och målsättningen för forskningen, utifrån testamentet efter Arthur Koestler. Han ägnade mycket av sin tid åt att klargöra alla försiktighetsåtgärder forskningen har infört för att undvika fusk, misstag etc. Han skapade därmed en viktig plattform för de övriga. Deborah Delanoy som delar sin tid mellan Edinburgh och Institut für Grenzgebiete der Psychologie und Psychohygiene i Freiburg i Tyskland berättade om sin forskning kring DMILS (Direct mental influence on living systems, dvs frågan om man mentalt kan påverka levande organismer, ett fenomen som påminner om healing. Bl a ingår försök att rent mentalt påverka djur och deras beteende). Richard Wiseman, parapsykolog från Psykologiska Institutionen, Hertfordshires Universitet, England, illusionist och ledande kritiker av parapsykologisk forskning berättade om försöksledareffekten, illusioner och tricks. Wiseman och Edwin May, fysiker och ordförande i parapsykologernas internationella sammanslutning Parapsychological Association avslutade med att berätta om forskningen kring Remote Viewing (fjärrseende), stödd av bl a CIA.
En populär rapport från symposiet skriven av Göran Brusewitz publicerades i tidskriften Sökaren nr 6 1998 (och skickades gratis till alla medlemmar i Sällskapet). Styrelsen arbetar för att göra dokumentationen av symposiet allmänt tillgängligt.
Den 21 april avslutade Edwin May 50-års-jubileet med att berätta mera om sin forskning kring remote viewing (fjärrseende) och andra spännande fenomen han stött på inom parapsykologi.
Massmedias bevakning
Vi skickade ut en inbjudan till presskonferens som ordnades direkt efter konferensen på universitetet. Rapport på TV2 gjorde en mycket bra intervju med Robert Morris och Edwin May som sändes dagen efter vid lunchtid. Det var den kanske största framgången massmedialt. Därutöver gjorde TT en kort intervju med Brusewitz, som resulterade i en artikel i ca 20 tidningar runt om i landet. Dessutom hade TV3 direkt några inslag med Jan Dalkvist och Edwin May, och radion hade några inslag, bl a i vetenskapsradion.
Antalet medlemmar
Ett erbjudande som gällde under symposiet att bli medlem året ut för endast 100:- medförde att antalet medlemmar för första gången på flera år kraftigt steg.
Övriga föreningssmöten
Den 19 oktober talade Martin Johnson, professor emeritus om sin tid som ordinarie professor i parapsykologi vid Utrechts Universitet under åren 1973-1988.
Den 11 november berättade Gerry Solfvin, USA, knuten till Duke Medical Center, Duke University samt Rhine Institute om forskning kring psychic healing och vetenskap.
Den 25 november berättade Mario Varvoglis, Institut Metapsychique International i Paris samt ledamot av PA:s styrelse om forskning kring telepati och healing och demonstrerade sin multimediaprodukt Psi Explorer.
Bland de föreningsärenden som avhandlats kan noteras:
Sällskapet hade stor glädje av en bok som John Björkhems Minnesfond producerade till 50-års-jubileet, Svensk Parapsykologi (red Nils-Olof Jacobson). Boken är en utmärkt introduktion till svensk parapsykologi och har köpts in av mer än 170 bibliotek.
En spinoff-effekt av boken var en broschyr som producerades i A5-format, med kortfattad information om parapsykologi och om Sällskapet, en broschyr som kan delas ut gratis till intresserade.
Två medlemmar ur styrelsen, Jan Fjellander och Ulf Andersson besökte i oktober den Europa-kongress som SSE (Society for Scientific Exploration) ordnade i Valencia, Spanien, och knöt där nya viktiga kontakter. SSE är intresserade av parapsykologi, men också andra gränsområden och leds av en av världens främsta parapsykologer professor Robert Jahn.
Fyra medlemmar invaldes på årsmötet till ordinarie medlemmar.
Styrelsen har under året haft fyra möten, den 7 februari, 16 maj och 5 december och den
6 februari 1999, samt per capsulam-beslut 98-01-21 och 98-08-19.
Nacka den 6 februari 1999
å styrelsens vägnar